Відділ освіти Сокальської РДА
22:36, 28 березня 2024 року
|80000 Львівська обл., м.Сокаль, вул.Шашкевича,86, тел.(03257)72073, osvitasokal@ukr.net | Гаряча лінія (03257)72075|
Головна Останні новини Фотогалерея Написати нам Вхід

Головне меню

Корисні посилання


Пошук
 
 

Статистика


Відділ освіти :: 12.03.2015
   
Новини
  
 

  

          Інформаційний світ, у якому ми багато в чому зненацька для себе опинилися, буде вносити свої корективи в шкільну освіту.  Тому задача освітян   - рухатися вперед, враховуючи модель не того, що було, а того, що можливо.
          Сьогодні на усіх рівнях, у засобах масової інформації, у соціальних мережах активно обговорюється питання подолання бюрократії в освітній сфері, порушення свободи учителя. Багато директорів загальноосвітніх навчальних закладів вважають бюрократизм і "паперотворчість" найактуальнішою проблемою, що заважає ефективній роботі української школи. Проте даною проблемою часто маніпулюють ті, хто не хоче нести відповідальність за окремі негативні тенденції, які спостерігаються у системі освіти,  лунають взаємні звинувачення щодо того, хто винен у створенні такої проблеми.
         Вважаємо, що освітня система стала частиною загальної бюрократичної системи, яка поглинула усі сфери життя суспільства.
          Шлях до переходу від державно-громадського та громадсько-державного управління школою – правильна траєкторія розвитку освіти. Однак, у сучасних економічних реаліях, при кризі системи виконавчої влади, невирішеності питання адміністративної реформи, а також  - у час підготовки змін у системі загальної середньої освіти, це питання є складним і суперечливим.
          Ми переконані, що неможливо досягти свободи в майбутньому, утискуючи її сьогодні. Тільки відкритість дій керівників освіти на усіх рівнях, залучення педагогів та громади до обговорення проблем у школах та пошуку шляхів їх вирішення, прийняття колегіальних компромісних рішень з приводу будь-яких змін - подолають проблему недовіри, взаємних звинувачень.
          З метою обговорення актуальних проблем, які часто провокують появу звернень громадян, обговорюються у «колуарах» педагогічних колективів, викликають різні реакції та думки, вимагають нових підходів до модернізації певних напрямків розвитку освітньої галузі району, відділ освіти ініціював круглий стіл «Шляхи подолання бюрократичних процесів у системі освіти». У заході, який відбувся 10 березня, взяли участь начальник відділу освіти, спеціалісти відділу освіти, завідувач районного методичного кабінету та педагоги – представники від усіх освітніх округів – всього 24 учасники.
          В рамках круглого столу обговорено питання про сучасний стан фінансування освіти,  зміни до законодавства, які хвилюють педагогів.  Також - питання управління освітою на рівні району та навчальних закладів,  проблеми відкритості діяльності педагогічних колективів для громади,  здійснення прозорої кадрової політики, модернізації системи методичної роботи в районі, оцінювання роботи учителя на усіх рівнях, дотримання рекомендаційного листа МОН «Про неухильне дотримання принципів гарантування свободи педагогічної діяльності вчителя» та інші проблемні питання, які актуальні для освітян сьогодні.
          Учителі висловлювали свої пропозиції щодо організації моніторингових досліджень, вироблення нової моделі методичної роботи. Окремі учасники заходу висловилися про підтримку ідеї підготовки положень про стимулювання педагогічної праці у закладах та побажання до керівників шкіл здійснювати оцінку роботи  вчителя відкрито, на основі якісного аналізу результатів діяльності за навчальний рік.
         Також педагогів хвилює проблема  зниження рівня відповідальності батьків за виховання учнів, відвідування школи.
          Педагоги розуміють проблеми зниження показника педагогічного навантаження, яке буде викликане оптимізацією мережі шкіл у зв’язку із зміною структури середньої освіти.
        Учасники круглого столу підтримали думку про те, що систематичне оприлюднення  інформації про свою діяльність та прийняті рішення щодо вжитих заходів для дебюрократизації освітньої сфери  на сайтах – це добре.
         З метою дотримання педагогічної свободи вчителя, прозвучали пропозиції щодо створення вільного вибору змісту, форм та методів як позакласної роботи, так і конкурсів, до яких будуть залучені учні. Окремі питання надмірного адміністрування життєдіяльності школи потрібно вирішувати на місцях.
         Одностайними учасники круглого столу були у тому, що педагогічна свобода, про яку так часто говорять у засобах масової інформації, це  перш за все – відповідальність. Керівники шкіл і кожен вчитель повинні бути готовими нести відповідальність , в першу чергу за якість знання своїх учнів, а також  - за створення сприятливого освітнього простору у школі.
        Були думки про те, що  про  перехід до громадсько-державної моделі школи говорити час. Однак, тільки при  такому законодавстві, яке зробить освіту "головною валютою розвитку країни",  сприятиме підвищенню статусу учителя, при умові, що вчитель не буде заробляти 70-80 доларів у місяць та працювати в умовах відсутності сучасної матеріально-технічної, начально-методичної бази – можна буде таку модель перетворити на стратегію управління школою.
         Відділ освіти готовий  до діалогу, відкритості і прозорості у прийнятті рішень щодо усіх процесів, які стосуються розвитку галузі.  За пропозицією учасників круглого столу, такі зустрічі із залученням педагогів проводимуться частіше. Необхідно сконцентрувати інтелект та енергію всіх небайдужих, аби виникла довіра та прагнення  якісних змін, які допоможуть офіційній системі освіти зрушитися з мертвої точки. Тому закликаємо до солідарності серед освітян та  розуміння,  підтримки з боку громадськості Сокальщини.

Начальник відділу освіти Роман Монастирський 



Тел. гарячої лінії (03257) 7-20-75
Copyright MyCorp © 2007 Відділ освіти Сокальської райдержадміністрації www.sokal.lviv.ua