Відділ освіти Сокальської РДА
08:29, 29 березня 2024 року
|80000 Львівська обл., м.Сокаль, вул.Шашкевича,86, тел.(03257)72073, osvitasokal@ukr.net | Гаряча лінія (03257)72075|
Головна Останні новини Фотогалерея Написати нам Вхід

Головне меню

Корисні посилання


Пошук
 
 

Статистика


Відділ освіти :: 10.04.2017
   
Новини
  
10 квітень 2017 року

 

  

 Думки вголос про вибір професії

  4 квітня у Сокальській гімназії імені Олега Романіва відбувся ІІ етап районного конкурсу «Ким я хочу бути? Як я цього досягну?» Учасниками були учні одинадцятих класів  пільгових категорій з усього району. Організатори – Благодійний фонд «Майбутнє України - Сокальщина», який за участю української діаспори вже майже двадцять років успішно реалізовує чимало проектів на підтримку обдарованої і талановитої молоді нашого краю. Під час ІІ етапу конкурсу завданням було  захистити свою письмову роботу, аргументувати вибір майбутньої професії, адже оцінювали, в першу чергу, не майстерність написаної роботи, а думку учнів з цього приводу, власні досягнення на шляху до реалізації поставленої мети.
Це, звичайно, непросто було для всіх учасників. Найпопулярнішими  серед обраних професій були майбутні лікарі та дизайнери. Ми зауважили, що дівчата обирали зовсім не жіночі професії: програміст, військовий і навіть пожежник. Дуже  зацікавила ідея Ганни Макух (Хлівчанська ЗШ І-ІІІ ст.), яка в майбутньому планує стати етнодизайнером  і прикрашати повсякденний одяг українською вишивкою. Проте найбільше нас здивував вибір Богдана Фініва (Сокальська ЗШ І-ІІІст. №2), який, здавалося б,  зовсім нереальну дитячу  мрію – бути космонавтом, планує втілити в реальність. Приємно вразило й те, що більшість цьогорічних випускників хоче продовжити навчання у Львові. Дуже цікаво було дізнатися, хто або що сприяло вибору професії конкурсантами. Як з’ясувалося, у більшості на вибір професії  вплинули дитячі мрії, народжені під час складання конструктора, заплітання косичок сестрам або ж у боротьбі з важкими хворобами рідних. Часто це захоплення пов’язане із фахом батьків чи вчителів та бажанням наслідувати їх. А ще на вибір професії вплинула ситуація в нашій країні: багато хлопців планують стати військовими та захищати Батьківщину, є й такі, що планують стати психологами і «заліковувати рани війни» людям, які повернулися з зони АТО; а хтось планує викладати рідну мову дітям, які вже не уявляють своє спілкування без суржика.
  Учень Сокальської гімназії імені Олега Романіва Назар Мачинський   розповів про плани стати економістом, адже  хоче будувати   нову економіку в Україні. Назар зазначив: «Професію економіста я обрав сам, та й мої батьки не були проти  моєї майбутньої спеціальності,  завжди підтримували мене. Часто переглядаю новини, особливо коли мова йде про економічні досягнення інших країн. І завжди проводжу паралель із нашою державою. Ніколи не міг зрозуміти, чому країна, яка має такі природні багатства, пасе задніх в економічному розвитку. Власне, це і спонукало обрати дану професію. Я прагну стати частиною тих історичних змін, які, безперечно, чекають  Україну».
Ми почули багато розумних думок і геніальних ідей. Після почутого, оживає віра в те, що нове покоління змінить життя в Україні на краще. На нашу думку, головним призом для учасників конкурсу буде не призове місце і навіть не грошова винагорода, а віра в здійснення мрії, якою сьогодні загорілися їхні очі.



 




Тел. гарячої лінії (03257) 7-20-75
Copyright MyCorp © 2007 Відділ освіти Сокальської райдержадміністрації www.sokal.lviv.ua