Відділ освіти Сокальської РДА
00:19, 6 травня 2024 року
|80000 Львівська обл., м.Сокаль, вул.Шашкевича,86, тел.(03257)72073, osvitasokal@ukr.net | Гаряча лінія (03257)72075|
Головна Останні новини Фотогалерея Написати нам Вхід

Головне меню

Корисні посилання


Пошук
 
 

Статистика


Відділ освіти :: 23.01.2014
   
Новини
  
23 січень 2014 року

 

  

  Уже багато поколінь українців щиро захоплюються високим образом Кобзаря, його громадянською принциповістю і моральною чистотою, почуттям соціальної та національної справедливості.
    17 січня 2014 року в приміщенні Малої академії наук відбулись педагогічні читання для педагогів дошкільних навчальних закладів на тему «Золота творча спадщина Кобзаря». До заходу було оформлено книжкову виставку «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь віки». Організатор педагогічних читань, методист РМК Шукатка І.Є., зробила цікаву презентацію-знайомство з людиною феноменом, який залишив значний слід в українському письменстві, педагогіці, літературознавстві та історії. 
     У педчитаннях взяли активну участь і виступили з цікавим матеріалом 18 педагогів. На заході було створено відповідний емоційний настрій, слухачі намагались заглиблюватись у творчу лабораторію письменника, розкривали особливості його духовного світу. Окрім того, вони мали можливість отримати інформацію про інших культурних діячів, з якими листувався майстер слова.
     Велика увага приділялась виступаючими  чудовим творам Т.Г.Шевченка, у яких він оспівує красу української природи. Це його вірші «Садок вишневий коло хати», «За сонцем хмаронька пливе» та інші. Учасники виразно читали вірші та вивчали їх за допомогою «малювання подумки», обмінювались враженнями від прочитаного. Дану тему розкрили: вихователь Щербата Г.А. (ДНЗ №5 м.Сокаля) з презентацією «Педагогічні ідеї Т.Г.Шевченка», Батюк Н.З. (ДНЗ №9 м.Сокаля) – «Літературна творчість Т.Г.Шевченка», Стадник Т.А. (ДНЗ №9 м.Сокаля) – «Ознайомлення дошкільників з життєвим та творчим шляхом Т.Г.Шевченка», Куцій К.П. (ДНЗ №9 м.Сокаля) – «Вивчення віршів Т.Г.Шевченка за опорними схемами», вихователі Білецька І.І. та Кмита О.В. (ДНЗ м.Великі Мости) – «Шана великому Кобзареві», Васько М.П. (ДНЗ смт.Жвирка) – «Шевченко і Буквар», Хомин Г.І. (ДНЗ с.Хлівчани) – «Золота спадщина Кобзаря».
     Музичні керівники розповіли про відомих українських композиторів, які у своїй творчості звернулися до поезії Великого Кобзаря. Бо саме завдяки поезії. Шевченка українська музика збагатилася новою соціальною тематикою, широкою галереєю народних образів. Михайлова І.В. (ДНЗ №7 м.Сокаля) виступила на тему «Кобзар-співучий голос України», Сушак Н.М. (ДНЗ №8 м.Сокаля) – «Ми-нащадки Великого Кобзаря», Пивоварчук Л.В. (ДНЗ №9 м.Сокаля) – «Пісенні корені поезії Т.Шевченка».
       Т.Г.Шевченко був не лише геніальним народним поетом, мислителем, основоположником нової української літератури, він був також і великим художником. Як в поетичному, так і в образотворчому мистецтві Шевченка провідним було правдиве зображення дійсності, життя народу, його визвольної боротьби. Зміст творів Шевченка – художника завжди перекликався із змістом його поетичних творів. Виступаючі розкрили дане питання за допомогою презентацій: Мельничук О.І. (ДНЗ №9 м.Сокаля) - «Художня творчість Шевченка в емоційно-естетичному вихованні дітей», вчитель-логопед Газдович К.І. (ДНЗ №9 м.Сокаля) – «Шевченко як художник», вихователь Ковальчук І.А. (ДНЗ №9 м.Сокаля) – «Особистість Т.Шевченка як художника, поета».
    Великий український поет не був професійним педагогом, проте у своїх творах він висловив дуже цінні думки з питань освіти і виховання дітей, чимало з яких не втратили актуальності й сьогодні. Дану тему висвітлили вихователі: Задорожна Н.О. (ДНЗ №1 м.Сокаля) - «Використання творів Т.Шевченка у навчально-виховній роботі з дітьми дошкільного віку», Долгіна З.В. (ДНЗ №5 м.Сокаля) – «Поетична спадщина Т.Г.Шевченка для дітей», Давидюк В.П. (ДНЗ №7 м.Сокаля) – «Маленьким про Великого Тараса», Сигидин Н.В. (ДНЗ №9 м.Сокаля) – «Шевченко - поет для дітей», Олекса О.Я. (ДНЗ смт.Жвирка) – «Дитяча література Т.Г.Шевченка».
    Саме доля дітей, їх майбутнє, найбільше хвилювало Шевченка. Були прочитані вірші поета, написані для дітей та уривки з поем про сімейні відносини. У ході дискусій обговорювалися відомі й маловідомі сторінки життя і творчості Кобзаря, заповіти Т.Г. Шевченка у проекції на сучасність.



  
  

  
  




Тел. гарячої лінії (03257) 7-20-75
Copyright MyCorp © 2007 Відділ освіти Сокальської райдержадміністрації www.sokal.lviv.ua