Відділ освіти Сокальської РДА
11:19, 29 березня 2024 року
|80000 Львівська обл., м.Сокаль, вул.Шашкевича,86, тел.(03257)72073, osvitasokal@ukr.net | Гаряча лінія (03257)72075|
Головна Останні новини Фотогалерея Написати нам Вхід

Головне меню

Корисні посилання


Пошук
 
 

Статистика


: новини ::23.01.2014
 
Новини
  
23 січень 2014 року

 

 

    Тарас Шевченко народився на українській землі, під українським небом, проте він належить до тих людей-світочів, що стають дорогими для всього людства і що в пошані всього людства знаходять своє безсмертя. Для нас, теперішніх, у цих рядках є глибокий смисл , бо «невмираючий дух поета, як і раніше, витає над рідною Україною, невмовкаюче роздається його віще слово і сіє на народній ниві живе насіння оновлення». Шевченко піднявся над своєю добою, випередив час і став Учителем для майбутніх поколінь.
          З величезної кількості подій кипучого політичного й культурного життя Сокальщини ми мали можливість 16 січня побувати на маленькому «острівці» мудрості, розуму, таланту-педагогічних читаннях «Використання творчої спадщини Великого Кобзаря: педагогічний аспект».
          Педагогічні читання відбуваються щороку, проте сьогоднішні проходили особливо велично та цікаво, бо присвячувалися 200 річниці від дня народження Кобзаря. Сокальський район зустрів Новий 2014 рік з Шевченком, за що дякуємо відділу освіти Сокальської РДА, зокрема організатору заходу- завідувачеві РМК Галині Василівні Гібляк. Учителів Сокальщини з їх розвідками про Шевченка-педагога радо зустрів Сокальський НВК «ЗШ І-ІІІ ст.№2-ліцей», де гостей, як годиться, привітали з Різдвом Христовим талановиті учні школи, а господинею заходу була заступник директора навчального закладу Людмила Мигасюк.
          Це дійство у нас, школярів, викликало особливе зацікавлення, бо для нас, як і для більшості людей, Шевченко – великий поет, Кобзар, художник, геній, пророк, а також ми дізналися, що Тарас Григорович зробив ще й великий внесок у розвиток української освіти. Педагогічні читання стали для нас приємним відкриттям світу педагогіки, філософських думок Шевченка.
       Основна частина свята розпочалася привітальною промовою завідувача РМК. Галина  Василівна наголосила на важливості таких заходів,  де ми  можемо відкривати для себе Шевченка, говорити про нього, вчитися у нього мудрості.
     Головний спеціаліст відділу освіти Любов Григорівна Тот привітала присутніх, розповіла про нелегку долю генія.  У її виконанні прозвучала чудова поезія: «… Ми не лукавили з тобою, Ми просто йшли; у нас нема Зерна неправди за собою.
        Учителі-доповідачі переказали історію Шевченкового «Букваря», подали до уваги слухачів педагогічні погляди Тараса Григоровича, виховне спрямування його творів, фрагменти уроків  української мови на прикладах творчості Шевченка, використання його творів на уроках історії, а також духовні роздуми в житті та поезії Шевченка. Ми дізналися про велику любов поета до дітей: «Я так люблю дітей, що не надивився б на справжній відбиток Ангела».
         Учасники педагогічних читань:Глюз Марта Іванівна, Гнатів Наталія Іванівна, Іванець Мирослава Петрівна, Попович Наталія Степанівна, Гарасан Світлана  Іванівна, Висоцька Галина Миколаївна, Мусій Світлана Степанівна, Харук Марія Олександрівна, Іванська  Світлана Василівна, Сулима Наталія Ярославівна, Куліш Галина Богданівна,  Тимків Наталія Василівна,  Крохмаль Ірина Іванівна, Милик Світлана Богданівна, Кіндратюк Зоряна Богданівна,  Планіта Галина  Петрівна,  Медвідь Марія Іванівна, Мацюк Олеся Ярославівна,  Корнило Ірина Степанівна .
         Учні та педагоги шкіл Сокальщини брали участь у конкурсі виховних справ «Шевченко і наш край», оголошеного Львівським інститутом післядипломної освіти. Представники трьох шкіл-учасниць стали лауреатами і мали можливість презентувати свої проекти на районних педагогічних читаннях. Це Уманська Любов Любомирівна та її учениця Соломія Мулявко (Сокальська ЗШ І-ІІІ ст..№5), Тимчишин Галина Степанівна та її вихованка Юлія Юшак  (Сокальська гімназія ім.. Олега Романіва), Мащак Оксана Іванівна з ученицями Мартою    Ложовською   й Лілією Приходько (Сокальська СШ№3).
        Ми змогли поспілкуватися з деякими учасниками педагогічних читань і дізналися багато цікавого. Попович Н.С. розповіла, що ставила собі за мету показати нетрадиційного Шевченка, світську людину, тому темою її доповіді була «Англомовна Шевченкіана як засіб здійснення міжпредметних зв’язків». Харук М.О. змогла нас переконати в ефективності квесту при вивченні творчості Шевченка. Сулима Н.Я. радо ще раз для наших журналістів прочитала власну поезію про Шевченкове мудре слово, про Україну, про волю.     На завершення Гібляк Г.В. поділилася враженнями від педагогічних читань. «Все пройшло на високому рівні. Учителі та учні досконало підготувалися до виступів. Нам вдалося побачити багато проектів про Шевченка. Педагогічні читання – це лише перший крок, частинка заходів, які ми плануємо провести в Сокалі, щоб засвідчити свою шану Великому Кобзареві»,- сказала Галина Василівна.
        Слід зазначити,що всі присутні могли оглянути педагогічну виставку «Використання творчої спадщини Великого Кобзаря: педагогічний аспект», а також творчу виставку «Мій Кобзар».
        Завершився лише перший етап вшанування Шевченка, а вражень і знань після всього побаченого й почутого вистачить надовго.
         Сокальщино, моя рідна земле! Ти могутня й мудра, бо вмієш визнавати й возвеличувати талант, талант Апостола правди й науки.


 

                                                                             Мирослав Іванишин,
                                                                              Вікторія Дідик,
                                                                        учні Сокальської ЗШ І-ІІІ ст..№5



^

Відділ освіти Сокальської РДА

  Уже багато поколінь українців щиро захоплюються високим образом Кобзаря, його громадянською принциповістю і моральною чистотою, почуттям соціальної та національної справедливості.
    17 січня 2014 року в приміщенні Малої академії наук відбулись педагогічні читання для педагогів дошкільних навчальних закладів на тему «Золота творча спадщина Кобзаря». До заходу було оформлено книжкову виставку «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь віки». Організатор педагогічних читань, методист РМК Шукатка І.Є., зробила цікаву презентацію-знайомство з людиною феноменом, який залишив значний слід в українському письменстві, педагогіці, літературознавстві та історії. 
     У педчитаннях взяли активну участь і виступили з цікавим матеріалом 18 педагогів. На заході було створено відповідний емоційний настрій, слухачі намагались заглиблюватись у творчу лабораторію письменника, розкривали особливості його духовного світу. Окрім того, вони мали можливість отримати інформацію про інших культурних діячів, з якими листувався майстер слова.
     Велика увага приділялась виступаючими  чудовим творам Т.Г.Шевченка, у яких він оспівує красу української природи. Це його вірші «Садок вишневий коло хати», «За сонцем хмаронька пливе» та інші. Учасники виразно читали вірші та вивчали їх за допомогою «малювання подумки», обмінювались враженнями від прочитаного. Дану тему розкрили: вихователь Щербата Г.А. (ДНЗ №5 м.Сокаля) з презентацією «Педагогічні ідеї Т.Г.Шевченка», Батюк Н.З. (ДНЗ №9 м.Сокаля) – «Літературна творчість Т.Г.Шевченка», Стадник Т.А. (ДНЗ №9 м.Сокаля) – «Ознайомлення дошкільників з життєвим та творчим шляхом Т.Г.Шевченка», Куцій К.П. (ДНЗ №9 м.Сокаля) – «Вивчення віршів Т.Г.Шевченка за опорними схемами», вихователі Білецька І.І. та Кмита О.В. (ДНЗ м.Великі Мости) – «Шана великому Кобзареві», Васько М.П. (ДНЗ смт.Жвирка) – «Шевченко і Буквар», Хомин Г.І. (ДНЗ с.Хлівчани) – «Золота спадщина Кобзаря».
     Музичні керівники розповіли про відомих українських композиторів, які у своїй творчості звернулися до поезії Великого Кобзаря. Бо саме завдяки поезії. Шевченка українська музика збагатилася новою соціальною тематикою, широкою галереєю народних образів. Михайлова І.В. (ДНЗ №7 м.Сокаля) виступила на тему «Кобзар-співучий голос України», Сушак Н.М. (ДНЗ №8 м.Сокаля) – «Ми-нащадки Великого Кобзаря», Пивоварчук Л.В. (ДНЗ №9 м.Сокаля) – «Пісенні корені поезії Т.Шевченка».
       Т.Г.Шевченко був не лише геніальним народним поетом, мислителем, основоположником нової української літератури, він був також і великим художником. Як в поетичному, так і в образотворчому мистецтві Шевченка провідним було правдиве зображення дійсності, життя народу, його визвольної боротьби. Зміст творів Шевченка – художника завжди перекликався із змістом його поетичних творів. Виступаючі розкрили дане питання за допомогою презентацій: Мельничук О.І. (ДНЗ №9 м.Сокаля) - «Художня творчість Шевченка в емоційно-естетичному вихованні дітей», вчитель-логопед Газдович К.І. (ДНЗ №9 м.Сокаля) – «Шевченко як художник», вихователь Ковальчук І.А. (ДНЗ №9 м.Сокаля) – «Особистість Т.Шевченка як художника, поета».
    Великий український поет не був професійним педагогом, проте у своїх творах він висловив дуже цінні думки з питань освіти і виховання дітей, чимало з яких не втратили актуальності й сьогодні. Дану тему висвітлили вихователі: Задорожна Н.О. (ДНЗ №1 м.Сокаля) - «Використання творів Т.Шевченка у навчально-виховній роботі з дітьми дошкільного віку», Долгіна З.В. (ДНЗ №5 м.Сокаля) – «Поетична спадщина Т.Г.Шевченка для дітей», Давидюк В.П. (ДНЗ №7 м.Сокаля) – «Маленьким про Великого Тараса», Сигидин Н.В. (ДНЗ №9 м.Сокаля) – «Шевченко - поет для дітей», Олекса О.Я. (ДНЗ смт.Жвирка) – «Дитяча література Т.Г.Шевченка».
    Саме доля дітей, їх майбутнє, найбільше хвилювало Шевченка. Були прочитані вірші поета, написані для дітей та уривки з поем про сімейні відносини. У ході дискусій обговорювалися відомі й маловідомі сторінки життя і творчості Кобзаря, заповіти Т.Г. Шевченка у проекції на сучасність.



  
  

  
  


^

автор
підпис


Тел. гарячої лінії (03257) 7-20-75
Copyright MyCorp © 2007 Відділ освіти Сокальської райдержадміністрації www.sokal.lviv.ua