Відділ освіти Сокальської РДА
09:43, 28 квітня 2024 року
|80000 Львівська обл., м.Сокаль, вул.Шашкевича,86, тел.(03257)72073, osvitasokal@ukr.net | Гаряча лінія (03257)72075|
Головна Останні новини Фотогалерея Написати нам Вхід

Головне меню

Корисні посилання


Пошук
 
 

Статистика


: новини ::05.11.2013
 
Новини
  
5 листопад 2013 року

 

День української писемності та мови — свято,
яке щороку відзначається в Україні 9 листопада.

   День української мови та писемності, як свято духовності українського народу, запроваджено Указом Президента України у 1992 році на знак затвердження великого національного надбання, коштовного скарбу, який поєднує досвід, мрії і надії мільйонів людей, подвижників українського слова.
   Згідно плану роботи відділу освіти, відповідно до комплексних заходів щодо всебічного розвитку і функціонування української мови, з метою піднесення її престижу серед учнівської молоді, виховання любові,  пошани до рідного слова та підвищення рівня знань учнів з мови,  на виконання Програми розвитку української мови, української культури та історичної свідомості громадян України на території Львівської області на 2012-2014 року в навчальних закладах району заплановано провести відповідні заходи до Дня української писемності та мови з 06.11.13р. – по 14. 11. 2013 року:

1. Написання радіодиктанту для учнів, вчителів, батьків (текст радіодиктанту тривалістю 22 хв. звучатиме 8 листопада о 20.00 годині на діапазоні FM (частота 67,04; 89,0; 100,3; 100,4; 100,5  мегагерц) та дротовому радіо Львівського обласного радіо (роботи надсилаються  до 12.11.2013 у  Львівську обласну науково-педагогічну бібліотеку (вул. Зелена, 24; І поверх, відділ абонементу).

2. Конкурс з української  мови ім. П.Яцика (шкільний етап) з 06.11.- по 14.11.2013р.; районний етап відбудеться 23 листопада в Сокальському НВК ЗШ І-ІІІ ст.№2-ліцей. Переможці районного етапу, братимуть участь в обласному етапі конкурсу, який відбудеться 7 грудня2013 року у м.Льів.

3.Конкурс творчих робіт: «Мова-душа нації», «Українська мова у моєму житті та житті моєї родини».

4.Науково-практична  конференція  для учителів та старшокласників 10-11 кл., присвячена відзначенню річниці від дня народження Тараса Шевченка  (в рамках окружних методоб’єднань вчителів української мови та літератури  Великомостівського, Сокальського,  Тартаківського освітніх округів).   

5.Інформаційні хвилинки - «Рідна мова на чужині ще милішою стає» (5-11 кл.) у всіх школах району.

6.Літературне свято до Дня української писемності спільно з бібліотекою, презентація збірки поезій Дробиняк Галини «І друзям, і ворогам» (в рамках окружного методоб’єднання бібліотекарів Жвирківська ЗШ І-ІІІ ст.).

7.Тематичні уроки «З мови починається і змінюється держава» у школах району.

8.Радіопередачі в ЗНЗ району «Культура мови».

9.Інформація  про проведені заходи висвітлюватиметься  в шкільних та окружних газетах.

   На виконання доручення заступника голови Львівської ОДА, на виконання Програми розвитку української мови, української культури та історичної свідомості громадян України на території Львівської області на 2012-2014 року, напередодні Дня української писемності та мови буде проведено диктант для державних службовців Львівщини.  Трансляція диктанту буде у прямому ефірі програми «Вже ранок» 8 листопада 2013 року поч.09.00-09.0915.

Плюхін Любов, методист РМК

^

Відділ освіти Сокальської РДА

Про проведення конкурсу молодих педагогів «Надія-2014»

             Відповідно до планів роботи відділу освіти та методичного кабінету, з метою виявлення молодих талановитих і перспективних молодих педагогів, активізації їх творчої активності, підвищення професійної майстерності, стимулювання професійного росту, а також з метою формування кадрового резерву педагогічних працівників.  Районним методичним кабінетом оголошено конкурс молодих педагогів «Надія – 2014» (наказ відділу освіти від 04.11.2013р. №01-25/792). Конкурс відбудеться 26 березня  2014 року у Сокальській СШ І-ІІІст. №3. Участь у названих педагогічних змаганнях можуть взяти усі бажаючі молоді вчителі шкіл району, які мають стаж роботи до 6 років. Детальніше про умови участі у конкурсі читайте на сторінці сайту Сокальського РМК  «Педагогічні конкурси» (http://sokalrmk.klasna.com/)

 

Завідувач РМК Г.Гібляк


 

^

Відділ освіти Сокальської РДА

 

Про підсумки семінару директорів ЗНЗ І-ІІІст.,
проведеного у Двірцівському   НВК «ЗШ І-ІІІст. –дитячий садок»

         Відповідно до планів роботи відділу освіти та методичного кабінету, 24 жовтня 2013 р. у Двірцівському  НВК «ЗШ І-ІІІст. – дитячий садок» відбувся  семінар-практикум  директорів шкіл на тему «Реалізація програми «Сто відсотків» в умовах сільської школи. Інформатизація освіти району».
         Зміст, форми та методи професійного розвитку керівників на 2013 -14 н.р. сплановано на основі результатів діагностики, проведеної у травні 2013р. Керівники шкіл працюватимуть над темою «Управління інноваційним розвитком школи», зміст семінарів сплановано за трьома блоками - «Управління школою: сучасний підхід», «Психологія управління», «Ділова грамотність керівника школи. Ведення шкільної документації»
          У проведеному семінарі взяли участь директори шкіл І-ІІІ ст., педагогічний та учнівський колективи  Двірцівському  НВК «ЗШ І-ІІІст. – дитячий садок»,  завідувач РМК Гібляк Г.В. та спеціаліст відділу освіти Ковалишин Л.Б..
          Учасники семінару взяли участь у методичному діалозі «Інформатизація освіти: управлінський, загально-педагогічний аспекти. Інформатизація системи загальної середньої освіти Сокальського району», в рамках якого проведено Svot- аналіз проблеми інформатизації загальної середньої освіти району. З керівниками шкіл обговорено основні напрямки інформатизації у школі: інформатизація управління, підвищення  комп’ютерної та інформаційної грамотності вчителів, інформатизація навчально-виховного процесу. Учасники семінару визначили основні напрямки інформатизації освіти району на наступні роки: ефективне впровадження інформаційної системи управління освітою, розвиток Інтернет-комунікацій між керівниками шкіл, автоматизація ведення діловодства, створення умов для професійного розвитку вчителя щодо впровадження ІКТ, організація науково-дослідної роботи із створення авторських програмних засобів, ефективний контроль щодо реалізації державного стандарту та виконання програм з інформатики, активізація участі в телекомунікаційних проектах тощо.
          Учасники семінару обговорили проблеми інформатизації,  які існують у школах району, а саме: відсутність необхідної кількості комп’ютерної техніки та ІКТ-засобів навчання; неготовність частини вчителів до впровадження ІКТ-технологій, низька культура інформаційної грамотності вчителів, а також  визначили шляхи подолання названих проблем.
          Директор школи Білецький Ю.І. представив основні проекти, які реалізовані у школ з 2009 року. Двірцівський НВК «ЗШ І-ІІІ ст. – дитячий садок» є опорною школою в даному напрямку, тому  інформатизація є пріоритетом роботи школи. Педагогічний колектив вдало реалізував такі проекти з  інформатизації: «Шкільний сайт. Вчительський блог»; «Навчання комп’ютерної грамотності молодших школярів» (курс «Сходинки до інформатики вивчається у школі з 2004р.); «Сліпий метод друку»; «ІКТ в системі методичної роботи» (школа працює над науково-методичною темою «Впровадження інформаційних технологій як засобу соціалізації учнів», ефективно працює методична комісія «Творча майстерня з розвитку особистості», педагоги працюють над впровадженням електронних посібників, педагогічних комплексів, багато учителів мають власні блоги); «Організація науково-дослідної діяльності з інформатики» (у школі діє наукове товариство юних інформатиків «БІОС»); «Впровадження ІКТ в навчально-виховний процес».
         Учасники семінару мали змогу побачити досвід роботи колективу з електронним журналом «Класна оцінка».
 
       Керівник школи представив сайт школи, його рубрики, власний блог, блог педагогічних працівників та запросив гостей семінару до співпраці на сторінках інформаційних ресурсів.
          На базі Двірцівської школи функціонує майданчик інновацій з проблеми «Використання методу «сліпого набору» для формування комп’ютерної грамотності учнів. Робота за програмою «Сліпий метод набору». Автор програми  названого факультативу, заступник директора школи Глюз Н.В. провела з директорами методичний діалог «Чого не навчають у школі», презентувала власну авторську програму та досвід навчання учнів  сліпого методу набору. Також  вчитель разом з учнями 5-7 класів, які відвідують факультатив «Сліпий метод друку», провели майстер-клас для директорів.
          Далі учасникам  семінару було представлено результати роботи учнівського наукового товариства  юних
інформатиків «БІОС». Члени товариства представили власні програмні продукти: «Екологія» (відео-робота), «Тестування для пластунів», «Додаток до атестата». Керівник товариства Глюз Н.В. розповіла  і про інші авторські роботи учнів («ВІННІ – тест для дошкільнят», «Соціометрія», «Астрономія»), про результати участі юних інформатиків школи  у  районних, обласних конкурсах.
         Колектив школи вважає сайт школи обличчям закладу. На формування  позитивного іміджу школи впливають зміст сайту, позиціонування досягнень школи на його сторінках.  Дирекція школи використала можливості ІКТ –ресурсів для презентації школи. Тому гості семінару взяли участь у заочній Інтернет - екскурсії по школі, яка представлена на сайті школи.
          Інформаційно-комунікативні технології активно впроваджуються в навчально-виховному процесі педагогів школи. Результат такої системної роботи є досвід поєднання традицій позакласної та виховної роботи, пріоритетом якої  є співпраця з дитячою організацією ПЛАСТ, та інформатизації.  Учасники семінару спостерігали за відкритим позакласним заходом – «Тереновою грою пластунів». Захід, проведений за традиціями пластового руху, носив і навчальний характер (учасники гри ознайомлювалися з темою «Зберігання та передача інформації. Носії інформації»). Теренова гра була  присвячена Любомиру Романківу, відомому лідеру пластунів, вченому інформатику, з яким співпрацює колектив школи.
  
 

         








         



           В рамках блоку «Психологія управління» для керівників шкіл підготовлено матеріали з проблеми «Мистецтво делегування повноважень».
          З  метою формування ділової грамотності та культури праці керівника школи, на сторінках сайту РМК організовано дистанційне навчання щодо ведення ділової документації у школі. В рамках семінару організовано вивчення нових документів з ведення діловодства у школі  -  дистанційне навчання з тем «Ведення документації щодо обліку звернень громадян у ЗНЗ», «Ведення контрольно-візитаційної книги у ЗНЗ».
          На допомогу керівникам школи розроблено такі матеріали: «Каталог сайтів на допомогу керівникам та учителям школи»; методичну презентацію «Делегування повноважень директором школи»; електронні папки нормативних документів «Ведення ділової документації у ЗНЗ», «Інформатизація школи»;  каталог фахових публікацій з теми семінару; методичні рекомендації «Пам’ятка аналізу уроків з використанням ІКТ», «Реєстраційний журнал звернень громадян (методичні рекомендації щодо ведення)», «Контрольно-візитаційна книга (методичні рекомендації щодо ведення)»; програму факультативного курсу Глюз Н.В. «Сліпий метод друку»; матеріали моніторингу комп’ютерного забезпечення ЗНЗ (витяг із аналітичного збірника «Освіта Сокальщини – 2013»); витяг
з плану роботи РМК, розділ «Методичний супровід матеріали реалізованих проектів з досвіду роботи дирекції, педагогів, учнів школи. Усі названі матеріали семінару розміщено на сайті Двірцівської ЗШ І-ІІІст, сайті районного методкабінету, блогах дирекції школи.
          Усі учасники семінару високо оцінили високий професіоналізм, управлінську, методичну компетентність, інноваційний підхід в роботі директора Двірцівського  НВК «ЗШ І-ІІІст. – дитячий садок» Білецького Ю.І..
          Районний семінар  проведено на високому організаційному, науково- методичному  рівнях. Захід  носив навчальний та  практичний характер. Результати семінару, відгуки його учасників, спілкування з  педагогічним колективом, учнями  підтвердили високий рівень управлінської діяльності, компетентний, творчий, сучасний   підхід до підготовки  семінару.

Керівник семінару, завідувач РМК Галина Гібляк


^

Відділ освіти Сокальської РДА


Тел. гарячої лінії (03257) 7-20-75
Copyright MyCorp © 2007 Відділ освіти Сокальської райдержадміністрації www.sokal.lviv.ua