Відділ освіти Сокальської РДА
11:45, 19 квітня 2024 року
|80000 Львівська обл., м.Сокаль, вул.Шашкевича,86, тел.(03257)72073, osvitasokal@ukr.net | Гаряча лінія (03257)72075|
Головна Останні новини Фотогалерея Написати нам Вхід

Головне меню

Корисні посилання


Пошук
 
 

Статистика


: новини ::20.05.2014
 
Новини
  
20 травень 2014 року

 

 

 Переможці обласного конкурсу екологічних проектів 

«Дотик природи – 2014» - школярі Сокальщини.

    7 травня в комунальному закладі Львівської обласної ради «Львівський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» пройшов обласний конкурс екологічних проектів «Дотик природи – 2014», в якому брали участь школярі Сокальщини.

     Організатори конкурсу – департамент освіти і науки Львівської ОДА та КЗ ЛОР «Львівський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді». Мета заходу – активізація екологічного руху; виявлення, розвиток обдарованих школярів, які мають здібності до дослідницько-експериментальної діяльності в галузі природничих наук; надання старшокласникам допомоги у виборі професії; пошук нових форм, методів організації еколого-просвітницької роботи з учнівською молоддю.

     Конкурс екологічних проектів «Дотик природи – 2014» проводили в номінаціях «ботаніка», «зоологія», «екологія», «валеологія», «гідробіологія», «лісівництво».

     Активну участь у цьогорічному конкурсі взяли юні науковці навчальних закладів Сокальського району:Ігнатюк Надія,учениця 11 класу Белзької ЗШ І-ІІІст., номінація «зоологія»);Кравчук Олеся,учениця 10 класу Великомостівського НВК «ЗШ І-ІІІ ст.-ліцей»(номінація »гідробіологія»),Ушак Ірина,учениця 10 класу Великомостівського НВК «ЗШ І-ІІІ ст.-ліцей»(номінація «ботаніка»),Федай Ярина,учениця 11-А класу Сокальського НВК «ЗШ І-ІІІ ст..-№2-ліцей» (номінація «валеологія»), Бачинська Софія ,учениця 11 класу Сокальської ЗШ І-ІІІ ст.. №5 (номінація «лісівництво»).                                                                           

     За підсумками журі,яке очолював доцент кафедри лісівництва Національного лісотехнічного університету України,доктор с/г наук П.Хоєцький , Ігнатюк Надія,учениця 11 класу Белзької ЗШ І-ІІІст.(науковий керівник Лемега І.П.) та Кравчук Олеся,учениця 10 класу Великомостівського НВК «ЗШ І-ІІІ ст..-ліцей»(науковий керівник Стадницька Г.Т.) посіли І місце , Ушак Ірина,учениця 10 класу Великомостівського НВК «ЗШ І-ІІІ ст.-ліцей»- ІІ місце(науковий керівник Малицька О.Я.), Федай Ярина,учениця 11-А класу Сокальського НВК «ЗШ І-ІІІ ст..-№2-ліцей»(науковий керівник Павлосюк Т.М.), Бачинська Софія ,учениця 11 класу Сокальської ЗШ І-ІІІ ст. №5 (науковий керівник Мроць О.П.)– третє місце.                                         

     Переможців і призерів конкурсу нагородили дипломами департаменту освіти і науки ЛОДА.                                                                                                                                                                     

     Ігнатюк Надія і Кравчук Олеся  братимуть участь у Всеукраїнському біологічному форумі учнівської та студентської молоді «Дотик природи» в Києві.


^

Відділ освіти Сокальської РДА

 

З Києва – з Кубком і дипломами

 

        Керівник гуртка – методист Сокальського Будинку дитячої та юнацької творчості Олег Черешневський став переможцем першого, заочного туру       3 – го етапу Всеукраїнського конкурсу майстерності педагогічних працівників позашкільних навчальних закладів «Джерело творчості» і 13 – 16 травня взяв участь у другому, очному етапі цього конкурсу, який відбувся      в Українському державному центрі позашкільної освіти в Києві. Під час другого етапу конкурсу «Джерело творчості» педагоги – фіналісти зі всієї України представляли власний досвід роботи та досягнень і проводили  практичне заняття з київськими дітьми. За підсумками цих завдань були визначені призери у чотирьох напрямах: гуманітарному, науково – технічному, соціально – реабілітаційному та дослідницько – експериментальному. Олег Черешневський, як керівник гуртка «Юний журналіст», виборов 2 місце у гуманітарному напрямі та був нагороджений Кубком і трьома дипломами – від міністерства освіти та науки України, редакції газети «Позашкілля» та інституту проблем виховання національної академії педагогічних наук України.

^

Відділ освіти Сокальської РДА

      Гарною науковою традицією стало проведення конкурсу «Кристали» на базі хімічного факультету ЛНУ ім. І. Франка. Цьогоріч уже п’ятий рік поспіль у травні відбувся конкурс стендових проектів про кристали. Тематика конкурсу про кристали кожного року інша. У 2014 році було визначено таку тему для конкурсантів «Кристали та їхнє дослідження». Крім того, цей ювілейний п’ятилітній конкурс вийшов за рамки українського чи обласного, адже до складу журі входили представники Польщі: Зофія Жончинська – завідувач кафедри загальної та координаційної хімії Університету Марії Кюрі-Склодовської з м. Люблін. А брали участь, крім українських школярів, ще й школярі 11 класу м. Люблін (Польща).
      Дуже гарно його організували кафедра неорганічної хімії ЛНУ та Львівська МАН: були і слова-привітання від декана хімічного факультету Ярослава Михайловича Каличака, завідувача кафедри неорганічної хімії, професора Романа Євгеновича Гладишевського, методиста Львівської МАН Галини Іванівни Бакун; директора Львівської МАН Іванни Антонівни Бородчук.
      Конкурс проходив протягом двох днів: 4 травня – відкриття конкурсу та захист учнями стендових доповідей, 5 травня – урочиста академія з нагоди 90-річчя професора Євгена Івановича Гладишевського – засновника наукової школи кристалохімії на базі хімічного факультету ЛНУ ім. І. Франка. Під час урочистої академії у понеділок відбувалося і нагородження учнів за їхні наукові досягнення.
      У цьому році в конкурсі взяли участь 41 учасник: це школярі 7 – 11 класів загальноосвітніх шкіл, кандидати у дійсні члени МАН, школярі гімназій та Львівського фізико-математичного ліцею.
      Сокальський район був представлений роботами п’ятьох учнів: Чабаренко Юлія (8 клас, Сокальська МАН), Змарко Димитрій (9 клас, Сокальська санаторна школа-інтернат ім. Т.Г. Шевченка) та учні Савчинської ЗШ І-ІІІ ступенів: Гура Ярослав (7 клас), Михальчук Михайло та Кравець Тарас (10 клас). Троє з них представляли свої школи і наш район в очному етапі конкурсу. Треба сказати, що з сорока одного учасника були відібрані роботи для участі в очному етапі лише у кількості 13 кращих робіт. Звичайно, конкурс проходив на високому науковому рівні і тому дуже похвально, що серед стендових доповідей гімназистів, кандидатів у дійсні члени МАН, учнів Львівського фізико-математичного ліцею, які вивчають хімію на профільному рівні, наш район представляли учні із звичайних загальноосвітніх шкіл: учень 9 класу Сокальської санаторної школи-інтернату ім. Т. Шевченка Димитрій Змарко та учні 10 класу Савчинської школи Тарас Кравець і Михайло Михальчук. Димитрій Змарко презентував стендову доповідь на тему «Дослідження кристалів рентгенівськими променями», а учні Тарас Кравець і  Михайло Михальчук – спільну роботу «Вивчення природної анізотропії кристалів». Для учнів це пошуково-інформаційна робота, обробка знайденої інформації у відповідних комп’ютерних програмах, а також певний новітній досвід ведення дискусії у спілкуванні з науковцями, формування вміння переконувати та відстоювати свою думку. А ще цього року – перший досвід спілкування з іноземним членом журі польською або англійською мовами.
      За статистикою, яку зробив голова оргкомітету конкурсу, завідувач кафедри неорганічної хімії, професор Роман Євгенович Гладишевський, Сокальський район за кількістю учасників протягом усіх п’яти років проведення конкурсу займає ІІ місце після міста Львова, а Савчинська школа – ІІ місце за кількістю учасників серед шкіл м. Львова та області. Грамотами  нагороджені  четверо вчителів області за те, що підготували учнів до участі у цьому конкурсі. З них – два вчителі Сокальського району. Наша Савчинська школа приймала участь у чотирьох конкурсах з п’яти організованих, за що була відзначена грамотою хімічного факультету вчитель хімії Савчинської ЗШ І-ІІІ ступенів Світлана Петрівна Деленко. Відзначено такою ж грамотою  вчителя хімії Сокальської санаторної школи-інтернату ім. Т. Шевченка Олега Леоновича Деленка за активну участь у підготовці учнів до цього конкурсу. Учні Змарко Димитрій, Гура Ярослав, Кравець Тарас та Михальчук Михайло відзначені грамотами хімічного факультету та сертифікатами про участь у міжнародному Львівсько-Люблінському конкурсі «Кристали та їхнє дослідження».
      І, хоч було певне хвилювання, та все ж і вражень було багато, адже дехто перший раз переступив поріг університету, вперше спілкувався з студентами старших курсів, науковими співробітниками, доцентами, професорами. Думаю, що така співпраця і надалі буде продовжуватися у нашій школі та районі зокрема.

^

Відділ освіти Сокальської РДА


Тел. гарячої лінії (03257) 7-20-75
Copyright MyCorp © 2007 Відділ освіти Сокальської райдержадміністрації www.sokal.lviv.ua